Blogina nyt ’Se rakkaus millä katsoo nukkuva lasta’ kirjan sisällysluettelo, jossa on kunkin luvun esittelyt.

”Suhtaudu ihmiseen siten millaiseksi haluat hänen tulevan”

Otsikon Goethe-sitaatin voi sanoa myös toisinpäin: se, millaiseksi toisen ihmisen ajattelet, sellaiseksi häntä teet. Joskus suhde on etäinen, eikä suhtautuminen vaikuta kovin paljoa. Sen sijaan esimerkiksi vanhemman, opettajan, esimiehen, valmentajan suhtautuminen voi vaikuttaa enemmän. Tässä luvussa kerrotaan esimerkein siitä, miten tärkeää on, että joku näkee lapsen, nuoren, alaisen, urheilijan potentiaalin.

”Olen olemassa, en katoa, sitten kuuntelen ja vain olen.”

Nykyisin puhutaan paljon läsnäolosta ja kohtaamisesta. Intensiivisessä läsnäolossa ja hyvässä kohtaamisessa ei enää olla kahdestaan vaan yhdessä. ’Kahdestaan’ oltaessa mukana on kaksi erilaista minää, kun ollaan ’yhdessä’, minät ovat väistyneet ja syntyy oikea yhteys, ykseys, joskus hetkeksi, joskus pitemmäksi aikaa. Se on hyvin arkista ja yksinkertaista, niin yksinkertaista, että sitä on sanoin vaikea kuvata. Kun useampi ihminen kuvaa sitä omin sanoin, ehkä me muutkin saamme siitä vähän aikaisempaa paremmin kiinni.

Ps. Tässä luvussa on kaksi mallitusta, joissa onnistuttiin avaamaan miten se ’tilaaminen’ oikein tehdään. Yritimme mallittaa sitä jo ITSEstään kirjassa, mutta pääsimme vain ’tavoitella’ verbistä ’sallia’ verbiin. Tässä se aukeaa paremmin.

Ominaisuus on osallistumista ryhmän työnjakoon

Mikä on luonteenpiirre tai ominaisuus? Se on suurelta osin rooli, joka on otettu ryhmässä ja joka on sitten jäänyt päälle, siis osallistumista ryhmän työnjakoon. Ensimmäinen ryhmä on tietenkin perhe, johon synnymme. Sitä seuraa päiväkoti ja koulu. Esimerkiksi tyhmäksi tai huonoksi oppilaaksikin pitää oppia, se ei tapahdu yhtäkkiä. Mutta jos on fiksu, tyhmäksi voi oppia nopeasti, kuten runoilija Gösta Ågren sanoo.

”Ole ikään kuin olisit jo”

Yksi NLP:n varhaisvaiheen menetelmistä oli ”act as if”, toimi ikään kuin olisit jo. Sillä aktivoidaan olemassa olevaa taitoa. Lapset oppivat roolileikeissä ja muutenkin samaistumalla. Siinä opitaan koko paketti kerralla, jokin toimintatapa, rooli tai jopa elämänasenne. Sama jatkuu myöhemminkin, kun meillä on idoleita tai esikuvia. Aikuinenkin voi oppia pieniä ja isoja asioita samaistumalla, kuten tässä luvussa kerrotaan.

Rakkaus itseä kohtaan

Muutosta on mallitettu paljon NLP koulutuksissa. Tähän lukuun on kerätty kertomuksia henkilökohtaisesta muutoksesta. Monet asiat muuttuvat helposti ja nopeasti, mutta eivät kaikki. Joskus masennuksesta vain parannutaan, toisinaan siitä toipuminen on henkilökohtainen muutosprosessi, jossa muuttuu koko elämä. Aina ei päältäpäin näe, milloin on kyse lyhyemmästa ja milloin sitten pitemmästä prosessista.

Toista voi ’ymmärtää’ ja ymmärtää

Läheisten kanssa, tutustuttaessa, ystävystyttässä, terapia- ja hoitotyössä, myyntityössä, esimiestyössä ja melkein kaikessa, mitä tehdään toisten ihmisten kanssa tulivat mallituksissa vastaan samat, periaatteessa yksinkertaiset perusasiat. Ne toistuvat tämän luvun mallituksissa. Niissä erottuu toisen ’ymmärtäminen’ ja ymmärtäminen: toinen etäännyttää meitä toisistamme, toinen luo yhteisyyttä.

Haku päällä

Moni mallitti kumppanin löytämistä ja hyvää parisuhdetta. Monella mallittajalla oli samaan aikaan haku päällä. Kaikki alkaa usein siitä, kun katseet kohtaavat. Jos jäädään katsekontaktiin pidemmäksi aikaa, voi tulla hymy ja jompi kumpi sanoo jotain. Entä millaiset suhteet kestävät aikaa? Siitäkin on tässä luvussa vinkkejä, vaikka aihe sinänsä on ehtymätön eikä opittavissa pelkästään tietona. Mutta tästäkin voi shoppailla jotain omaan haluun tai parisuhteeseen

”Saan enemmän tiimejä johdettavakseni, teen vähemmän ja tiimini saavat yhä parempia tuloksia.”

Tapasin NLP-koulutuksessa näin työtään kuvaavan esimiehen ja kiinnostuin tietenkin kovasti. Mallitin häntä aina kun oli mahdollista ja olen kerännyt tuon materiaalin tähän lukuun. Jo kauan hyvät esimiehet ovat sanoneet esimerkiksi, että ”tehtäväni on ihmisten vastuunottokyvyn parantaminen”. Tämä mallini on jatkanut tästä vielä askeleen pidemmälle. Hän sanoo, että esimiestyön ydin ”on tarjota henkilökunnalle mahdollisuus onnistua, kasvaa ja olla ylpeitä työstään.” Tässä luvussa on muitakin johtamisen mallituksia, esimerkiksi siitä miten luodaan sellainen psykologinen turvallisuus, jossa tiimityö vasta on mahdollista tai miten rakentaa toimiva johtoryhmä.

”Jokaisen pitää tuntea itsensä äärettömän tärkeäksi”

Anna ostaa huonosti meneviä yrityksiä, joissa on usein huono ilmapiiri, hoitaa talouden kuntoon ja luo hyvän ilmapiirin, jolloin taloudellinen tulos usein ylittää laskennalliset mahdollisuudet. Kun kaikki on kunnossa, yritys ei enää kiinnosta Annaa ja hän myy sen. Luultavasti hän tekee jotain oikein. Tämä kiinnosti meitä Riitta Asikaisen kanssa ja mallitimme Annaa useita vuosia. Pitkä mallitusprosessi oli mielenkiintoinen siksi, että uutta opittavaa löytyi koko ajan. Tässä luvussa on yhteenveto tuosta mallituksesta.

”Prosessi olen minä eikä sitä voi enää keskeyttää”

Hyvät terapeutit ja taiteilijat kuvaavat työskentelyään samalla tavalla. Taiteilijat siirtyvät luovaan vaiheeseen tekemällä mitä tahansa yksinkertaista ja merkityksetöntä, sellaista mihin mieli ei kiinnity, vaan hiljenee. Kun pää tyhjennetään, aistit herkistyvät ja sitten tulee ”jokin tiivistymä”, idea ja ’aivomyrsky’ alkaa. Hyvät terapeutit ovat istunnon alkaessa täysin rauhassa, ’läsnä’ ja luottavat siihen, että asiat ratkeavat. Heidän ei tarvitse näyttää, todistaa tai pelätä mitään. Taiteilijoiden tapaan he ovat tyhjiä, ilman etukäteen mietittyä suunnitelmaa tai valmiita kysymyksiä. Sitten jotain tiivistyy …

Ohikatsomisen viisaus

Mallitusprojektissa lähdettiin ihmettelemään piirilevyinsinöörien visualisointitaitoja. Sitä tutkittaessa löytyi tapa rakentaa visuaalinen mielikuva tarkempana ja yksityiskohtaisempana kuin mitä se tavallisesti on. Siinä käytetään vuoronperään sekä kohdennettua että ääreisnäköä ja sen voi oppia. Visualisointi on tärkeätä monissa teknisen suunnittelun tehtävissä. Se ei ole ainoa niissä tarvittava taito, mutta yksi keskeisistä.

”Toipumisessa on kyse henkisestä kasvusta”

Joskus toipuminen on ’paranemista’, vaiva poistuu kehosta ja ihminen on ennallaan. Siinä lääketiede on edelleen vahvoilla. Joskus tas ’paraneminen’ on kokonaisvaltainen oman itsen ja elämisen tavan muutosprosessi. Hampaan paikkaaminen ei vaadi henkilökohtaisen elämän muutosta. Masennuksesta toipuminen puolestaan voi olla asia, joka sen usein vaatii. Ei kannata sekoittaa paranemalla toipumista ja muuttumalla paranemista.

Rauhoittumalla ehtiminen

Aika kokemuksena on tila mielessä. Siksi se taipuu melkein mihin tahansa. Tässä luvuss Tutkitaan tässä luvussa aluksi rauhoittumalla ehtimistä, kiireetöntä aikaansaamista ja ’kolmella ajalla jonglöörausta’. Lopuksi kävellään kokonaan ulos ajasta. Siellä on kokonaan toinen maailma.

”Vaikeinta on jos kaikki onnistuu liian hyvin”

Huipulle pääsy vaatii yleensä paljon työtä, mutta sekään ei aina riitä. Matkalla tulee vastaan pettymyksiä, jotka kasvattavat matkalaisesta parhaan itsensä. Usein vasta nöyryys takaiskuille avaa viimeisen oven. Vaikeinta on, jos kaikki onnistuu liian hyvin.

Suurennuslasi

Suurennuslasi on haastattelumenetelmä, missä taito avataan prosessiksi lattialla kävellen. Se sopii erityisesti tilanteisiin, jossa taito / osaaminen on automatisoitunut nopeaksi tapahtumaksi.

”Opeta minulle kuinka teet sen”

Richard Bandlerin teki pitkään asiakastyötään näin. Tad James mallitti sen häneltä ja opetti meille muille. Oli kyse sitten taidosta tai ongelmasta (nehän ovat molemmat samanlaisia: toistoa), aina voi pyytää: ”Opeta se minulle! Jos minun pitäisi tuurata sinua ja osata sinun taitosi (tai ongelmasi), mistä tietäisin aloittaa ja mitä tekisin sitten?”

Onnellisuuden designaajat

NLP syntyi osaamista mallittamalla. Jossakin vaiheessa huomattiin, että mallituksissa oli opittu niin paljon, että niiden pohjalta voitiin ruveta tuunaamaan, ikään kuin designaamaan tai säätämään mallitettua taitoa, kokemusta tai voimavaraa vielä paremmaksi. Voidaan esimerkiksi mallittaa sitä mistä jonkun henkilön onnellisuus koostuu ja sitten tuunata, designata sitä paremmaksi tai vain toisenlaiseksi onnellisuudeksi. Muina teemoina tässä jaksossa ovat rohkeus, elinvoima, intuitio, menestys ja syväkuuleminen.

”Autan asiakkaan ja asunnon vuorovaikutuksessa, sitten asunto myy itse itsensä”

Asunto on sen verran iso ostos, että se harvoin tehdään täysin tietoisesti. Vaikka kaikki kriteerit on kirjoitettu paperille, silti voidaan ostaa jotain muuta. Hyvä asunnonvälittäjä ottaa huomioon myös tämän asiakkaan ei-tietoisen puolen. Hän on hiukan kuin salapoliisi, joka lukee asiakkaan kehonkieltä ja tutustuu häneen myös sillä tasolla.

”Kun ajattelee olevansa hyvä, tulee hyväksi”

Ihan kaikkea on mallitettu. Tässä luvussa esimerkiksi laulamista, hyvin toimivia tiimejä, kaiken onnistumista, haastavaa opettamista, suppilovahveroiden löytämistä, hyvää golf-opettajaa, urheilijoiden mielikuvien käyttöä, ohjaamisen kielimalleja, joukkuevalmentajaa ja autojen myymistä.

Rakkauden silmin

Vaikka mikään tämän kirjan mallituksista ei käsitellyt rakkautta suoraan, se tuli monessa kohdassa esiin. Ehkä ei voi väittää, että se on kaiken alkuperä tai tärkein asia, mutta näyttää siltä, että kun se on mukana, syntyy usein hyvää jälkeä. Kulttuuriantropologi Edward T. Hall kertoo, kuinka valkoiset ihmettelivät 1900–luvun alussa intiaanien talonrakentamista. Rakentaminen aloitettiin, sitten saattoi tulla pitkä tauko, sitten taas jatkettiin, sitten ehkä uusi pitkä tauko. Kun intiaaneilta kysyttiin syytä tähän, he vastasivat: ”Kaikkein tärkeintä taloa rakennettaessa on, että oikeat ajatukset ovat läsnä. Talo, jota rakennettaessa oikeat ajatukset eivät ole olleet läsnä, on huonompi, kuin jos taloa ei olisi rakennettu ollenkaan.” Ehkä meidänkin pitäisi palata tähän talonrakennuksessa, mutta myös muussa tekemisessä, kuten kasvatuksessa, yhteistyössä, hoitotyöaaä, taiteessa ja ylipäätään koko arjessa.

Viite

Ågren, Gösta: Katve. Valittu runous 1955 – 1985, 1991.